Veći broj budžetskih inspektora od 2023. godine

15.12.2022

Potpredsednik Vlade Srbije i ministar finansija, Siniša Mali, izjavio je (14.12.2022. god.) da će naredne, 2023. godine raditi 61 budžetski inspektor, umesto dosadašnjih 15, što će doprineti većoj efikasnosti sistema i čime će nadzor nad trošenjem javnog novca biti dodatno pojačan, što je jako važno.

Siniša Mali je na skupu u Ministarstvu finansija, na početku radionice povodom početka primene novog Zakona o budžetskoj inspekciji, pozdravio budžetske inspektore i rekao da će veći broj inspektora značajno doprineti stabilnosti javnih finansija i zdravlju ekonomije.

On je podsetio da primena novog Zakona o budžetskoj inspekciji počinje 1. januara 2023. god., a da je njime na sistematičan način uređena nadležnost, postupak, rad i ovlašćenja budžetske inspekcije.

„Od Nove godine krećemo da radimo svi zajedno, centralizovano. Želimo da budemo efikasniji, da bolje komuniciramo, koordiniramo naše aktivnosti po celoj Srbiji“, rekao je Mali, i dodao da će budžetski inspektori biti potpuno opremljeni za rad. On je podsetio da je 2018. god. bilo 7 inspektora, a da će ih 2023. god. biti 61, što je značajno povećanje, i to će zasigurno doprineti kvalitetu rada budžetske inspekcije.

Ministar je istakao i da je 2018. god. sprovedeno 15 kontrola, dok je prošle godine sprovedeno 67 kontrola, a ove godine, do sada, 119 kontrola. Kako je dodao, cilj je da 2023. god., imamo prosek od pet kontrola po inspektoru, a da se onda svake godine to povećava – 2024. god. na sedam, pa na devet, pa 11 kontrola po kontroloru. „Idemo ka tome da budžetske korisnike, institucije, ustanove, efikasnije usmeravamo u funkcionisanju, a ne samo da ih kontrolišemo kako bi vodili računa o svakom dinaru u budžetu“, rekao je Mali.

Pored ostalog, ministar je istakao: „Imate institucije, pojedince, koji su manje odgovorni. Naša obaveza je da im ukažemo na nepravilnosti, da im ukažemo šta su uradili kako ne treba, i da čuvamo svaki dinar poreskih obveznika, odnosno građana Srbije…“, kao i da je „budžetska inspekcija kičma zdravlja naših javnih finansija.“

 


Ovaj sajt koristi "kolačiće" kako bi se obezbedilo bolje korisničko iskustvo. Ako želite da blokirate "kolačiće", molimo podesite svoj pretraživač.